Danie z tych pod tytułem "sprzątanie lodówki", w efekcie mieliśmy pyszny obiad i nic się nie zmarnowało :)
Składniki:
Woreczek ryżu
150 g ugotowanych ziemniaków (pozostałych z obiadu)
2 parówki lub inna wędlina
2 jajka
100 g twarogu półtłustego
50 g sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki
sól,pieprz do smaku
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Kotlety z ryżu i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować i ostudzić.
Do miski włożyć ziemniaki przeciśnięte przez praskę, dołożyć ryż, pokrojone w plasterki parówki (lub wędlinę w kostkę),roztrzepane jajka,natkę.
Ser żółty zetrzeć na tartce, a twaróg rozgnieść widelcem, dodać do masy.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać troszkę bułki i dokładnie wymieszać. Bułki dać tylko tyle aby masa była zwarta, resztę pozostawić do obtoczenia.
Formować owalne kotleciki,obtaczać w bułce i smażyć na złoto.
Podawać z keczupem lub ostrą surówką np. z kiszonej kapusty.
Komentarze