Kotlety z młodej kapusty

4.46 (204 ocen)

Młoda kapusta ma to w sobie, że szybko znika z garnka. Tak było i tym razem- po raz pierwszy wykonałam z niej kotlety, które rozeszły się „świeże bułeczki” :). Dla wybrednych konsumentów polecam do środka dodać mięso mielone!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 główka młodej kapusty (około 1 kg ),
    • 1 cebula,
    • Pęczek koperku,
    • Sól (około1 łyżka),
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • 2-3 jajka,
    • 2 łyżki mąki,
    • 3 łyżki bułki tartej do środka,
    • Bułka tarta do panierki,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona kapusta 1. Kapustę oczyszczamy, przekrawamy na połowę, usuwamy głębie i szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i nasalamy. W takiej formie pozostawiamy na około 3 godziny by puściła sok.
    Między czasie cebulę kroimy w kostkę i siekamy koperek.
  • odciśnięcia wody 2. Gdy kapusta jest już gotowa dokładnie odsączamy ją z wody (najlepiej wycisnąć w dłoniach).
  • dodanie składników 3. Do odciśniętej kapusty dodajemy przygotowaną cebulę, koperek, mąkę, bułkę tartą, jajka i pieprz do smaku.
  • gotowa masa 4. Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dodać jeszcze bułkę tartą, gdyby masa była zbyt luźna.
  • uformowane kotleciki 5. Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  • smażenie 6. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować