Kotlety z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypujemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i studzimy.
2.Do kaszy wbijamy jajko, dodajemy drobno starty żółty ser, masło lub margarynę, drobniutko posiekaną natkę pietruszki lub koperek, przyprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką i dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
3.Z masy formujemy okrągłe kotlety, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (na małym ogniu) z obu
stron na jasnozłoty kolor.
Komentarze