Jaglane kotlety z cukinią podkręcone nutą chili, pyszne i chrupiące. Kotlety dzięki kaszy jaglanej jako nielicznej z kasz są bogate w krzemionkę, witaminę E i lecytynę. Gorąco polecam, tym bardziej jeśli dbasz o sylwetkę.
30 min
Składniki:
Składniki na 6-8 kotletów
kasza jaglana 100 g + woda
cukinia 1 średnia 250 g
cebula średnia
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka + 1 łyżeczka masła
koper, natka pietruszki
chili w płatkach szczypta
jajko małe
bułka tarta 2 łyżki
sól morska szczypta
płatki błyskawiczne 4 łyżki
Kotlety z kaszy jaglanej z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Kaszę jaglaną podprażyć na średniej mocy palnika do momentu uzyskania orzechowego zapachu, mieszając co jakiś czas. Następnie zalać szklanką wody, gotować około 10-15 minut w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu, stale mieszając. Wystudzić.
Cukinię umyć, osuszyć i odciąć końce. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i odstawić na parę minut. Odsączyć nadmiar soku, wymieszać z kaszą.
Oliwę rozgrzać, dodać łyżeczkę masła. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć z cebulą redukując moc palnika. Dodać do kaszy.
Masę doprawić chili, ziołami. Dodać rozkłócone jajko, można je pominąć jeśli masa ma odpowiednią lepkość do formowania kotletów.
Bułkę tartą wymieszać z płatkami owsianymi. Kotlet uformować, obtoczyć z obu stron i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 °C obracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
Komentarze