Kotlety z jajek z żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo często robię kotleciki z jajek. Delikatne z chrupiącą panierką, a co najważniejsze - nie rozlatują się podczas smażenia. Takie kotleciki, to smaczna i szybka propozycja obiadowa.Polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na 8 kotlecików:
    9 jajek
    1 czerstwa kajzerka
    1/2 szklanki mleka
    ser żółty-starty na tarce o średnich oczkach
    bułka tarta do panierowania
    musztarda
    sól, pieprz
    olej lub sklarowane masło z lidla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z jajek z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osiem jajek gotuję na twardo i studzę. W mleku moczę bułkę i dokładnie odciskam. Jajka trę na tarce o średnich oczkach dodaję starty żółty ser odciśniętą bułkę Następnie wbijam 1 surowe jajko, dodaję musztardę, doprawiam do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszam, aż powstanie jednolita masa.Jeżeli mi się nie śpieszy masę jajeczną wstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Po upływie czasu, z masy formułuję małe, owalne kotleciki gałkownicą do lodów obtaczam w bułce tartej robionej w domu (nigdy nie kupuję w sklepie) i smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, tak długo, aż będą rumiane.

Porady

Układam na rozgrzanym tłuszczu i zmniejszam płomień gdy się ładnie zarumienią z jednej strony to dopiero obracam. Jeżeli mam więcej jajek to robię trochę więcej i na następny dzień serwuję do kanapek dodaję: sałatę rzymską,pomidora można również posmarować keczupem,majonezem,i tym kto co lubi.... Nigdy nie robiłam z sosami :koperkowym czy chrzanowym ,może wartało by spróbować.Pozdrawiam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować