Kotlety z jajek w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie danie dla zapracowanych osób nie mających czasu na gotowanie.

  • 20 min

Składniki:

  • Kotlety:
    8 jajek ugotowanych na twardo
    2 cebule
    kilka łyżek bułki tartej
    2 pęczki szczypiorku
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    2 łyżki masła

    Sos pomidorowy:
    500ml bulionu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki śmietany gęstej
    1 łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    papryka słodka

Kotlety z jajek w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:
    Cebulę obrać, pociąć w kostkę i podsmażyć na maśle. Szczypiorek umyć i posiekać. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodać surowe jajko, podsmażoną cebulkę, 1 łyżkę bułki tartej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz. Składniki wymieszać( jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki tartej). Z masy jajecznej uformować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron.
  • 2. Sos pomidorowy:
    W garnku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy. Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Kotlety podawać polane sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy