Kotlety z jajek i sezamu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

idealne na piątek, bardzo smaczne i szybko się je robi

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
    1 jajko surowe
    5 łyżek kaszy manny
    1 łyżka ziarenek sezamu
    1 łyżka bułki tartej
    1 -2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 cebula pokrojona i zeszklona ze szczyptą cukru i przyprawa uniwersalna
    60 gram sera żółtego Gouda startego na średnich oczkach tarki
    przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz zmielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety z jajek i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i przesmażoną, wystudzoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
    Dodać kaszę, sezam, bułkę tartą i wbić surowe jajko.
    Dodać też szczypiorek oraz przyprawy.
    Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
    Formować kotleciki, panierować w bułce z sezamem w proporcji 1:1
    Usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, wtedy ładnie się usmażą a sezam się nie zrumieni zbyt mocno.
    Podać z ulubioną surówką i ewentualnie z sosem np. koperkowym. Z tej porcji wyszło 10 kotlecików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować