Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 jajek ugotować na twardo, przestudzić. Jajka obrać i pokroić na małe kawałeczki lub rozgnieść widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. W mleku namoczyć bułkę i dokładnie odcisnąć. Pokrojone jajka, odciśniętą bułkę oraz podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Do masy wbić 1 surowe jajko dodać starty zółty ser i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Masę jajeczną wstawić na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Po upływie czasu, z masy uformować małe, owalne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Komentarze