KOTLETY Z JAJEK

5 (187 ocen)

  • 45 min

Kotlety z jajek to smak z dzieciństwa.

  • 45 min

Składniki:

  • 7 jajek
    1/2 średniej cebuli
    1 kajzerka
    1 szklanka mleka
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    2 łyżki żółtego sera
    1 łyżka masła
    bułka tarta do panierowania
    sól, pieprz
    olej



Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pkqkg5 1. 6 jajek ugotować na twardo, przestudzić. Jajka obrać i pokroić na małe kawałeczki lub rozgnieść widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. W mleku namoczyć bułkę i dokładnie odcisnąć. Pokrojone jajka, odciśniętą bułkę oraz podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Do masy wbić 1 surowe jajko dodać starty zółty ser i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Masę jajeczną wstawić na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Po upływie czasu, z masy uformować małe, owalne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować