Kotlety z jajek

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Od niedawna z wielką przyjemnością gotuję różne przysmaki dla siebie i mojego chłopaka.

Składniki:

  • 8 jajek
    1 cebula lub 3 kostki „Smażonej cebulki”
    pęczek szczypiorku
    2-3 łyżki mąki
    bułka tarta
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sześć jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Razem z ugotowanymi jajkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub ścieramy na tarce o drobnych
    oczkach. Jeśli używamy kostek „Smażonej cebulki”, wkruszamy je do zmielonej masy jajecznej.
  • Kotlety z jajek 3. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, dodajemy 1/4 pęczka szczypiorku, 2 surowe jajka
    i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możemy dodać trochę mąki lub bułki tartej.
  • 4. Z masy jajecznej formujemy owalne kotleciki. Delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na
    złoty kolor. Kotleciki jajeczne podajemy z dowolną surówką i np. kaszą gryczaną lub ryżem, jak kto woli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować