Kotlety z fasoli

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Choć w rodzinie tylko ja jestem wegetarianką, to i tak wszyscy zajadają się potrawami, któreprzyrządzam, bo są różnorodne i oryginalne.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 2 puszki czerwonej fasoli
    ● bochenek czerstwego pszennego chleba
    ● por
    ● pęczek natki pietruszki
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● jajko
    ● bułka tarta do obtoczenia
    ● olej i masło do smażenia
    Masło czosnkowe:
    ● kostka masła
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło czosnkowe: natkę
    myjemy, osączamy i siekamy.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Ucieramy
    z masłem i natką. Doprawiamy przyprawa uniwersalna. Zawijamy w folię spożywczą
    i schładzamy
  • 2. Chleb kruszymy lub ścieramy
    na tarce o dużych oczkach. Fasolę
    osączamy i rozgniatamy
    tłuczkiem. Mieszamy z chlebem
    na jednolitą masę.
  • Kotlety z fasoli 3. Pora i natkę pietruszki myjemy
    i siekamy. Cebulę obieramy,
    siekamy i wraz z porem podsmażamy
    na maśle. Dodajemy
    masę z chleba i fasoli i natkę.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i przyprawą uniwersalną. Mieszamy i studzimy.
    Z masy formujemy kotlety, do
    środka każdego wkładamy po
    kawałku masła czosnkowego
  • 4. Kotlety panierujemy w jajku
    i bułce tartej. Smażymy ok. 10
    minut na rozgrzanym oleju.

Porady

● Czerwoną fasolę możemy zastąpić białą fasolą lub bobem z puszki. ● Zamiast zwykłego chleba możemy użyć tostowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować