Kotlety z cukinii na szybko

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kotlety z cukinii, to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Pamiętam, że w okresie wakacyjnym bardzo często robiła je moja Mama. Czasem na obiad, częściej na kolację. Uwielbiałam je i dalej uwielbiam. Wyśmienicie smakują jeszcze gorące, gdy parzą palce i język, ale równie smaczne są na zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 cukinia
    2-3 jajka
    mąka
    bułka tarta
    pieprz ziołowy
    sól
    olej

Kotlety z cukinii na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry cukinii solimy i pieprzymy z obu stron, odstawiamy na około 10 minut. Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy je widelcem. Na osobne talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Plastry cukinii obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Upieczone cukiniowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze

Podobne przepisy