Kotlety z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis przywiozłam od mojej znajomej. Odrobinę go zmodyfikowałam dodając otręby. Zmniejszyłam kaloryczność kotletów piekąc je w piekarniku zamiast smażyć na tłuszczu.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
    1 mała cebula
    1 jajko
    otręby owsiane wysokobłonnikowe 100 g
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 ząbek czosnku
    ½ pęczka natki pietruszki
    skórka otarta z ½ cytryny
    sól 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę drobno posiekać. Zmiksować ciecierzycę, cebulę, jajko i otręby. Masę doprawić curry, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, skórką cytryny i solą, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w otrębach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować każdy kotlet cienką warstwą oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 25 minut. Kotlety można też usmażyć na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować