• Kotlety z ciecierzycy

    Dodane przez: madeline

  • Kotleciki robię dla mojej 20-miesięcznej córeczki, ponieważ są bardzo zdrowe, ciecierzyca może być zamiennikiem mięsa. Najczęściej podaję je z gotowanymi brokułami. Córeczka uwielbia kotleciki.

  • Składniki

    1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
    1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
    kilka kropel soku z cytryny
    1 marchewka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
    0,5 szklanki otrąb
    zmielony kminek
    gałka muszkatołowa
    sól
    olej

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok. 8 godz. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić. Można użyć również gotowej ciecierzycy z puszki.

    2.

    Kaszę jaglaną ugotować i zmielić, cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, sos shoyu oraz gałkę muszkatołową do smaku i sól.

    3.

    Wymieszać składniki, uformować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć na oleju aż się przyrumienią. Można także upiec w piekarniku, na blasze posmarowanej delikatnie olejem. Podawać z warzywami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, ciecierzyca, cieciorka, kasza jaglana, dania wegetariańskie, dziecko, dzieci, danie bezmięsne, kotlety wegetariańskie, zdrowie
  • 4 komentarze
    • RedakcjaPP
      2012-03-21T10:15:20+01:00 RedakcjaPP
      Ciecierzyca, kasza, otręby... zdrowe rzeczywiście, ale wersję dla niespełna 2-letniego dzieciaczka nie zabijałabym smażeniem, tylko rzeczywiście piekłabym w piekarniku.
    • madeline
      2012-03-21T13:03:28+01:00 madeline
      zgadzam się z tym, w piekarniku piekę je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Gość
      2013-08-14T14:12:43+02:00 zo (gość) IP: 89.67.*.*
      Czy myślicie, że można to bez szkody dla konsystencji potrawy zamrozić?
    • madeline
      2013-08-15T23:33:57+02:00 madeline
      Kiedyś zrobiłam więcej ciasta na kotlety, opanierowałam, po czym zamroziłam nie wiedząc co z tego wyjdzie. Później wyjmowałam po jednym kotleciku dla córeczki i smażyłam. Smakowało tak samo jak świeże :)

Dodane przez: madeline

madeline 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-20T22:31:02+01:00

921 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem