Kotlety z ciecierzycy

4.5 (197 ocen)

  • 9 godz.

Kotleciki robię dla mojej 20-miesięcznej córeczki, ponieważ są bardzo zdrowe, ciecierzyca może być zamiennikiem mięsa. Najczęściej podaję je z gotowanymi brokułami. Córeczka uwielbia kotleciki.

  • 9 godz.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
    1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
    kilka kropel soku z cytryny
    1 marchewka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
    0,5 szklanki otrąb
    zmielony kminek
    gałka muszkatołowa
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok. 8 godz. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić. Można użyć również gotowej ciecierzycy z puszki.
  • 2. Kaszę jaglaną ugotować i zmielić, cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, sos shoyu oraz gałkę muszkatołową do smaku i sól.
  • 3. Wymieszać składniki, uformować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć na oleju aż się przyrumienią. Można także upiec w piekarniku, na blasze posmarowanej delikatnie olejem. Podawać z warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować