Świetne połączenie kaszy gryczanej i brokuła. Kotlety można podać jako samodzielne danie w towarzystwie surówki lub mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki obok kawałka pieczonego mięsa.
Składniki:
brokuł ugotowany – 300 g
kasza gryczana ugotowana – 200 g
otręby owsiane – 3 łyżki
jajka – 2 szt.
czosnek – 3 ząbki
bułka tarta – 3 łyżki
pieprz czarny – do smaku
sól morska – do smaku
gałka muszkatołowa – szczypta
tymianek – do smaku
Kotlety z brokuła i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowanego brokuła przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i rozdrobnić. Przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę gryczaną, otręby owsiane, bułkę tartą, roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Odstawić od lodówki na pół godziny. W tym czasie masa powinna zgęstnieć, bo bułka i otręby wchłoną wilgoć. Gdyby jednak była taka konieczność, to można jeszcze dosypać otrąb lub bułki tartej. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i jeszcze raz wymieszać.
2.Z masy formować kotlety i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju.
Komentarze