Kotlety z bobu

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Największym amatorem bobu w naszej rodzinie jest mój mąż Ryszard, ale te kotlety chętnie też je nasz synek– 4-letni Kacperek.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● 1/2 kg bobu
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    ● 5 dag startego żółtego sera
    ● przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa uniwersalna
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy
    bez soli. Odcedzamy
    i ugniatamy purée. Bób myjemy
    i gotujemy 10-15 minut (nie
    solimy), odcedzamy, hartujemy
    zimną wodą i obieramy.
    Dodajemy do ziemniaków i razem
    rozgniatamy.
  • Kotlety z bobu 2. Do masy wbijamy jajka, dodajemy
    ser, szczypiorek i przyprawy.
    Mieszamy i odstawiamy
    na 10 minut. Następnie formujemy
    kotlety i smażymy na rozgrzanym
    oleju na rumiano

Porady

Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym lub majonezowym, a także surówkami, np. z kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować