Kotlety z bobu i marchwi

0 (0 ocen)

Kotlety z sezonowych warzyw , smaczne i zdrowe. Do pieczywa , kaszy czy polane sosem. Dla mnie idealne z chrupiącą sałatką :)

Składniki:

  • 0,5 kg. świeżego bobu
    4 młode marchewki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 jajko
    5 łyżek mleka
    1 szklanka bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z bobu i marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
    Marchewki gotujemy do miękkości , odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.
    Bób gotujemy do miękkości ok 10 min , odstawiamy do przestudzenia , obieramy ze skórek.
    Natkę pietruszki , myjemy ,osuszamy , siekamy drobno.
  • bób z pietruszką 2. Obrany bób rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , dodajemy natkę pietruszki.
  • masa na kotlety 3. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem.
  • smażenie kotletów 4. Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
    Na patelni rozgrzewamy olej , formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki , obtaczamy w jajku a następnie bułce tartej.
    Smażymy na rumiano z obu stron.
    Usmażone kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować