Kotlety z bobu i ciecierzycy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Mała wariacja na temat jarskich kotletów z wykorzystaniem bobu i ciecierzycy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
    250 g ugotowanego i obranego bobu
    1 cebula
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 łyżka tahini
    1 łyżeczka soku z limonki
    2 łyżki mąki amarantusowej
    Oliwa

Kotlety z bobu i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy cebulkę i na wolnym ogniu aż będzie miękka. Ciecierzycę, bób, cebulę, sok z limonki, tahini i przyprawy dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w mące i układamy na tacce. Odstawiamy na ok 1 h do lodówki następnie smażymy. Podajemy z salsą warzywną

Porady

Jeżeli nie posiadacie bobu możecie zrobić kotlety wyłącznie z ciecierzycy, świetnie też się komponują kotlety w połączeniu z sosem czosnkowym na jogurcie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy