Sos myśliwski:
3 dag masła
3 dag mąki
300 ml bulionu
50 ml wywaru grzybowego
50 ml czerwonego wina
2 dag grzybów suszonych
5 dag wędzonki
2 ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
pieprz do smaku
sól do smaku
Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić niezbyt cienko i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, pieprzem oraz solą, a następnie odstawić do lodówki na 2-3h.
2.Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do brytfanny do pieczenia, podlać bulionem i piec w 180st przez 40 min.
3.Suszone grzyby zalać zimną wodą, a następnie ugotować do miękkości, odcedzić, wywar zachować, a grzybki pokroić w paseczki.
4.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy i wymieszać.
5.Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion, wywar grzybowy oraz wino. Następnie dodać cebulę z koncentratem pomidorowym, pokrojone grzybki, pokrojoną w kosteczkę wędzonkę oraz pokrojone ogórki. Dodać paprykę, majeranek oraz doprawi do smaku pieprzem i solą, dokładnie wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu aż sos będzie dość gęsty.
6.Kotlety podawać polane sosem z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze