Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i obsuszyć.
2.Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w kostce rozpuścić w w
150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką
mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać
cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
3.Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.
Komentarze