Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kotlety wieprzowe (bez kości): 8 sztuk
    - cebula (duża): 1 szklanka
    - pieczarki (małe): 150 gramów
    - przecier pomidorowy: 150 gramów
    - bulion mięsny (może być z kostki): 150 mililitrów
    - masło: 40 gramów
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - śmietana: 300 mililitrów
    - mąka przenna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i obsuszyć.
  • 2. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w kostce rozpuścić w w
    150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką
    mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać
    cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
  • 3. Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować