Kotlety w sosie

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym polecam na obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 8 wieprzowych kotletów bez kości
    1 duża cebula
    150 g małych pieczarek
    150 g przecieru pomidorowego
    150 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
    40 g masła
    sól,pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    300 ml śmietany
    2 łyżki maki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kotlety w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i obsuszyć.
  • 2. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w kostce rozpuścić w w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
  • 3. Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy Schab Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować