Kotlety w sosie musztardowym

5 (167 ocen)

Urozmaicone kotleciki.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    jajko
    bułka tarta, mąka do panierki
    tłuszcz do smażenia

    sos musztardowy:
    ok 5 łyżek masła
    ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
    ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    woda (ok 1/2 szklanki)

    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, wegeta, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Kotlety w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na kotleciki, rozbić tłuczkiem, posolić z obu stron. Opanierować w mące, rozbełconym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu.
  • sos musztardowy 2. sporządzić sos musztardowy: Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, wegetę, zioła prowansalskie, wymieszać.
  • kotlet w sosie 3. Usmażone kotleciki włożyć do sosu musztardowego lub wg upodobania kotleciki polać sosem na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować