Kotlety szynkowo serowe w pekince

0 (0 ocen)

Szybkie i smaczne kotlety z tego co akurat pod ręką :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 KOTLETY:
    4 duże liście kapusty pekińskiej
    sól
    4 plastry żółtego sera – u mnie tylżycki
    4 plastry szynki konserwowej
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 jajka
    mąka pszenna do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Kotlety szynkowo serowe w pekince - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapustę zblanszować 1. Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce, odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce.
  • Zwinąć jak krokiety 2. Na każdym liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki.
    Liście złożyć jak krokiety.
  • Opanierować 3. Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
  • Usmażyć na rozgrzanym oleju 4. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.

Porady

Kotlety będą jeszcze smaczniejsze, jeśli do każdego z nich użyjemy po 2-3 liście kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy