Kotlety schabowe z sosem grzybowym

4.5 (199 ocen)

Amatorom kotletów schabowych proponuję obiad z pysznym dodatkiem

Składniki:

  • 1 kg schabu

    2 jajka

    1 szklanka bułki tartej

    przyprawa do mięsa wieprzowego

    smalec do smażenia



    sos grzybowy :

    300 g podgrzybków

    1 drobno posiekana cebula

    2 łyżki masła

    1 łyżka mąki

    1 szklanka bulionu warzywnego

    sól , pieprz

    4 łyżki śmietany 12 %
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić , zdjąć włókna , pokroić na 2-3 cm kotlety .

    Rozbić kotlety z obu stron , oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego .

    Do miski wbić jaja i rozbić je trzepaczką .

    Kotlety opanierować obtaczając je w jajku i bułce tartej .

    Usmażyć je na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano .

    Przygotować sos :

    Oczyszczone grzyby dokładnie umyć .

    Pokroić je w plastry ( małe grzyby zostawić w całości ) .

    Na patelni roztopić masło , wrzucić cebulę i zeszklić ją .

    Następnie dodać grzyby , smażyć 10 minut .

    Grzyby zasypać łyżką mąki i przesmażyć ją , aż straci smak surowizny .

    Wlać bulion , całość delikatnie wymieszać i podgrzewać , aż sos zacznie gęstnieć .

    Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać śmietanę , wymieszać .

    Danie podawać z kluskami śląskimi .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować