Kotlety schabowe w orzechowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotlety przygotowane w ten sposób są naprawdę pyszne. Nie pożałujesz!

  • 30 min

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
    80g orzeszków ziemnych
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka tymianku
    2 jajka
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    olej do smażenia

Kotlety schabowe w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym mięso rozbić na cienkie kotlety. Lekko oprószyć je z obu stron przyprawą uniwersalną, pieprzem oraz tymiankiem.
  • 2. Orzeszki ziemne posiekać i połączyć z bułką tartą. Jaja wbić do głębokiego talerza, po czym dobrze rozkłócić widelcem.
    Przygotowane kotlety obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej wymieszanej z orzeszkami ziemnymi.
  • 3. Usmażyć je na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

Jak prawidłowo rozbijać kotlety? Kotlety schabowe dobrze jest wcześniej przykryć folią spożywczą. Zawsze najlepiej zacząć od środka, dopiero później wyklepujemy mięso w stronę brzegów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy