Kotlety ryżowo-mięsne z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOTLETY :
Podczas gotowania ryżu zetrzeć marchewkę na dużym oczku w tarce skroić cebulkę w kostkę. Cebulkę, marchewkę oraz mięso wrzucić do garnuszka lub na patelnie dodać troszkę oleju lub margaryny, przyprawić i pod smażyć. Gdy ryż się ugotuje to trzeba go przesypać wraz z mięsem i warzywami do miski. Wymieszać, dodać jajka i mąkę oraz przyprawić według uznania. Ulepić kulki obtoczyć w bułce tartej i na patelnie.
SOS :
Do garnuszka wlać wodę, dodać przyprawkę serowa z zupki, przyprawić, śmietanę rozrobić z odrobinką wody najlepiej w słoiczku po dżemie i wlać do sosiku. Zaklepać i gotowe. Wylać sos na talerz położyć kotleciki i zajadać. Smacznego !
Porady
Do kotletów można dodać troszkę przyprawy do mięsa mielonego, oraz na gorące kotlety zetrzeć trochę żółtego sera.
Komentarze