Kotlety ryżowo-mięsne z sosem serowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne kotlety ryżowe z mięskiem, marchewką i cebulką. Znakomite na zimno i ciepło.

  • 45 min

Składniki:

  • KOTLETY 15 SZTUK :
    4 paczki ryżu
    opakowanie mięsa mielonego (najlepiej sokołów )
    3 duże marchewki
    1 spora cebula
    5 jajek
    łyżka mąki
    bułka tarta
    przyprawa uniwersalna, pieprz

    SOS :
    kubek wody
    zupka chińska serowa (sama przyprawka)
    pól śmietany 12%
    przyprawa uniwersalna, pieprz
    zaklepka z mąki

Kotlety ryżowo-mięsne z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOTLETY :
    Podczas gotowania ryżu zetrzeć marchewkę na dużym oczku w tarce skroić cebulkę w kostkę. Cebulkę, marchewkę oraz mięso wrzucić do garnuszka lub na patelnie dodać troszkę oleju lub margaryny, przyprawić i pod smażyć. Gdy ryż się ugotuje to trzeba go przesypać wraz z mięsem i warzywami do miski. Wymieszać, dodać jajka i mąkę oraz przyprawić według uznania. Ulepić kulki obtoczyć w bułce tartej i na patelnie.

    SOS :
    Do garnuszka wlać wodę, dodać przyprawkę serowa z zupki, przyprawić, śmietanę rozrobić z odrobinką wody najlepiej w słoiczku po dżemie i wlać do sosiku. Zaklepać i gotowe. Wylać sos na talerz położyć kotleciki i zajadać. Smacznego !

Porady

Do kotletów można dodać troszkę przyprawy do mięsa mielonego, oraz na gorące kotlety zetrzeć trochę żółtego sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy