Kotlety ryżowe z sosem pieczarkowo - pomidorowym

0 (0 ocen)

Kotleciki ryżowe z dodatkiem korniszonów podane z bardzo smacznym sosem pieczarkowo-pomidorowym. Danie szybkie do przygotowania, jeżeli mamy wcześniej ugotowany ryż.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 cebula
    1 duże jajko
    5-6 ogóreczków konserwowych
    sól morska
    pieprz czarny mielony
    oliwa z oliwek
    SOS:
    250g pieczarek
    100ml wina białego wytrawnego
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
    1 łyżka mąki pszennej
    papryka słodka
    pieprz kolorowy
    masło
    sól morska
    3 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety ryżowe z sosem pieczarkowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Nie musi być na sypko.
  • 2. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem kolorowym i papryką słodką. Wlać wino, a po chwili przecier pomidorowy oraz bulion zaciągnięty mąką. Dodać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje.
  • 3. Kiedy sos będzie się redukował można przygotować kotleciki.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do ugotowanego ryżu wraz z pokrojonymi w plasterki korniszonami. Wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać przyprawiając solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć no oleju z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z sosem. Smacznego!

Porady

Bulion drobiowy można zastąpić warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować