Kotlety rybne z salsą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepiej smakują z domowymi frytkami z piekarnika.

  • 30 min

Składniki:

  • Kotlety:
    filety z ryby (u mnie pstrąg i okoń), 300 gram
    natka pietruszki, 1 mały pęczek
    skórka otarta z połowy cytryny
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    oliwa do smażenia
    czosnek, 1 ząbek

    Salsa:
    chili, 1/2 sztuki
    pomidor, 1 duży
    dymka, 2 sztuki
    papryka czerwona i żółta, po 1/3 sztuki
    ocet winny, 1 łyżka
    sok z 1/2 cytryny
    sól, pieprz
    bazylia, garść

Kotlety rybne z salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby, natkę i skórkę z cytryny wrzucić do blendera. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Masę podzielić na 4 części. Z każdej uformować kotleta o grubości 1,5 cm. Obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy z nieobranym, rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  • 2. Z chili usunąć nasiona. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Chili, pomidora, dymkę, ocet winny i sok z cytryny mocno zmiksować. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do pomidorów. Przyprawić i wymieszać. Kotlety i salsę ułożyć na talerzach. Podawać z frytkami z piekarnika. Całość posypać listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy