Po powrocie z pracy, myślimy wyłącznie o pożywnym obiedzie, a może by tak dziś podać rybę w innej postaci niż smażony filet ? Polecam smaczne rybne kotlety
35 min
Składniki:
3 mrożone filety rybne ( dorsz, miruna, mintaj)
1 woreczek ryżu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 cebule dymki ze szczypiorem
3 suszone pomidory z oliwy
3 jajka
Sól himalajska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia
Kotlety rybne z ryżem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski.
2.Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa, razem z osączonymi z oliwy suszonymi pomidorami.
Dymkę siekam razem ze szczypiorkiem-trochę szczypioru zostawiam do posypania na talerzu, dodaję do masy rybnej, mieszam z ryżem, wbijam jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wyrabiam dokładnie masę.
3.W rękach formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej,
4.smażę z każdej strony na złocisto.
Podaję z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze