Kotlety rybne kolorowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ryba z dodatkiem pieczarek i kolorowych warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza bez skóry i ości
    1 mała marchewka
    2 łyżki zielonego groszku
    kawałek białej części pora
    1 duża pieczarka ( tylko kapelusz )
    1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 jajka
    1,5-2 łyżki bułki tartej + jeszcze trochę do obtaczania
    łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz do smaku
    ew. jeżeli mamy przyprawa : suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    olej rzepakowy do smażenia

Kotlety rybne kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i8d8sw 1. Marchewkę i groszek wstawić do gotowania w osolonej wodzie, warzywa powinny być lekko twardawe. W tym czasie zmielić rybę, dodać sok z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
    Dodać posiekać pieczarkę, pora i natkę, następnie ugotowaną już i pokrojoną w kosteczkę marchew, na końcu odcedzony groszek.
    Wbić 2 żółtka, posypać przyprawą .
  • image-02h78i7 2. Wymieszać z bułką tartą i pianą z białek.
  • image-24b72r7 3. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.
  • image-12t9ont 4. Smacznego !

Porady

Doskonale smakują z ziemniaczkami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy