0,5 kg fileta z dorsza bez skóry i ości
1 mała marchewka
2 łyżki zielonego groszku
kawałek białej części pora
1 duża pieczarka ( tylko kapelusz )
1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1,5-2 łyżki bułki tartej + jeszcze trochę do obtaczania
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
ew. jeżeli mamy przyprawa : suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
olej rzepakowy do smażenia
Kotlety rybne kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i groszek wstawić do gotowania w osolonej wodzie, warzywa powinny być lekko twardawe. W tym czasie zmielić rybę, dodać sok z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
Dodać posiekać pieczarkę, pora i natkę, następnie ugotowaną już i pokrojoną w kosteczkę marchew, na końcu odcedzony groszek.
Wbić 2 żółtka, posypać przyprawą .
2.Wymieszać z bułką tartą i pianą z białek.
3.Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.
Komentarze