KOTLETY MIĘSNO- ZIEMNIACZANE

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pychotka

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • można je zrobić również w postaci roladek.

    MASA ZIEMNIACZANA:

    70 dag ugotowanych i zmielonych ziemniaków
    2-3 żółtka
    Sól
    90-100 gram mąki pszennej.

    MASA MIĘSNA:

    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- drobiowego
    2 jajka
    1 posiekana i zeszklona cebula
    2-3 łyżki kaszy manny i trochę bułki tartej
    2 łyżki wody gazowanej
    1 łyżka Mascarpone
    przyprawa uniwersalna, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
    Natka pietruszki.
    DO PANIERKI
    Rozmącone jajko
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mięsno- ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOTLETY MIĘSNO- ZIEMNIACZANE 1. Składniki na masę ziemniaczaną wyrobić i przykryć.
    Mięso mielone połączyć z resztą składników i wyrobić. Utoczyć z masy wałek o średnicy ok. 5 cm.
    Blat oprószyć mąką i ułożyć na nim masę ziemniaczaną.
    Rozwałkować na placek o długosci rolady mięsnej
    Ułożyć na nim masę mięsną i zwinąć w roladę.
    Pokroić ją w plastry, panierować w bułce, rozmąconym jajku i bułce..
    Smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem dopiec krótko w nagrzanym piekarniku 180 st ,aby doszły w srodku.
    Podać z sosem grzybowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować