Kotlety mielone z suszonymi grzybami

4.99 (199 ocen)

Te kotlety to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają ciekawy smak.

Składniki:

  • 30 dag mielonej wieprzowiny
    20 dag mielonej wołowiny
    2 jajka
    1,5 czerstwej kajzerki
    mleko do namoczenia kajzerek
    1 cebula
    łyżeczka masła klarowanego
    sól
    pieprz
    garść suszonych grzybów leśnych
    bułka tarta do panierowania
    pół na pół olej rzepakowy ze smalcem do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Kotlety mielone z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie 1. Grzyby opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać.
    Kajzerki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć.
    Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
    Do mięsa dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić.
    Z masy formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Wieprzowina Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować