Mielone w sosie

4.99 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybkie ,łatwe , aromatyczne kotleciki z ryżem które mogą stanowić drugie danie

Składniki:

  • 0,5 kg. mięsa mielonego (rodzaj według uznania )
    20 dkg. ryżu ( użyłam ryżu w torebkach)
    1 cebula
    2 jajka
    sól , pieprz do smaku
    pół łyżeczki kminku mielonego
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    SOS:
    garść grzybów suszonych
    cebula
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    2-3 łyżki mąki
    sól , pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko , wystudzić . Do mięsa mielonego dodać ryż , jajka , drobno pokrojoną cebulę , kminek mielony , sól i pieprz . Wszystko razem dobrze wymieszać , formować kotleciki , panierować w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu . SOS: grzyby dobrze wymyć , namoczyć w pół litra wody( najlepiej na noc ) odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki , zalać wodą w której się moczyły ,dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut , uzupełniając wyparowaną wodę . Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek , wlać do gotujących się grzybów , jeszcze chwilę pogotować , dosmaczyć pieprzem i solą . Polać kotleciki , podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować