Paprykowe mielone z koperkiem

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Ciekawa odmiana tradycyjnych kotletów.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa od szynki
    4 małe jajka
    bułka tarta do zagęszczenia masy - wg uznania
    bułka tarta do obtoczenia
    mała papryka czerwona
    pęczek koperku
    olej i masło do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Paprykowe mielone z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso solimy, dodajemy pieprz i wbijamy jajka. Wyrabiamy jednolitą masę.
  • 2. Paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle z odrobiną soli aż trochę zmięknie. Dodajemy do masy mięsnej razem z tłuszczem ze smażenia.
  • 3. Koperek siekamy na drobno i także dodajemy do mięsa.
  • 4. Masę dokładnie wyrabiamy, aby papryka i koperek wszędzie się dostały. Na koniec zagęszczamy wszystko bułką tartą według uznania.
  • 5. Z powstałej masy formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, często przewracając na drugą stronę. Na koniec można smażyć parę minut pod przykryciem.

Porady

Podajemy np. z ziemniakami i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Koper Mięso Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować