500 g mielonego mięsa od szynki
4 małe jajka
bułka tarta do zagęszczenia masy - wg uznania
bułka tarta do obtoczenia
mała papryka czerwona
pęczek koperku
olej i masło do smażenia
sól, pieprz
Paprykowe mielone z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso solimy, dodajemy pieprz i wbijamy jajka. Wyrabiamy jednolitą masę.
2.Paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle z odrobiną soli aż trochę zmięknie. Dodajemy do masy mięsnej razem z tłuszczem ze smażenia.
3.Koperek siekamy na drobno i także dodajemy do mięsa.
4.Masę dokładnie wyrabiamy, aby papryka i koperek wszędzie się dostały. Na koniec zagęszczamy wszystko bułką tartą według uznania.
5.Z powstałej masy formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, często przewracając na drugą stronę. Na koniec można smażyć parę minut pod przykryciem.
Komentarze