Kotlety mielone nadziewane z brokułami pod kołderką

4.5 (164 ocen)

Fajny pomysł na kotlety mielone, bardzo je lubię , właśnie takie z dodatkami. Sos czosnkowy nadaje potrawie wyrazistego smaku. Danie bardzo przypadnie do gustu mężczyznom.

Składniki:

  • - 350 g mielonego mięsa ( mieszane lub od szynki)
    - 1 cebula
    - 1 szklanka ugotowanego ryżu
    - 1 marchewka
    - 1 jajko
    - pieprz, przyprawa do mielonego,czosnek granulowany,zioła prowansalskie
    - trochę przyprawy uniwersalnej ( pamiętajmy ,że ser jest słony)
    - ser solankowy typu favita
    - bułka tarta
    Dodatkowo:
    - różyczki ugotowanego brokuła
    - 1 szklanka bulionu
    - 100 g śmietany
    - 100g jogurtu naturalnego
    - czosnek granulowany, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone nadziewane z brokułami pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy.Do mielonego mięsa dodajemy ostudzony ryż i cebulę, startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy. formujemy z masy placuszki, nakładamy kosteczkę sera, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.Smażymy krótko , z obu stron na patelni , po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kotleciki zalewamy szklanką bulionu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 160- 170 stopni.
  • 2. Śmietanę mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na talerzu układamy kotleciki, a następnie brokuły polane sosem. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować