Fajny pomysł na kotlety mielone, bardzo je lubię , właśnie takie z dodatkami. Sos czosnkowy nadaje potrawie wyrazistego smaku. Danie bardzo przypadnie do gustu mężczyznom.
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa ( mieszane lub od szynki)
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- 1 jajko
- pieprz, przyprawa do mielonego,czosnek granulowany,zioła prowansalskie
- trochę przyprawy uniwersalnej ( pamiętajmy ,że ser jest słony)
- ser solankowy typu favita
- bułka tarta
Dodatkowo:
- różyczki ugotowanego brokuła
- 1 szklanka bulionu
- 100 g śmietany
- 100g jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany, pieprz, sól
Kotlety mielone nadziewane z brokułami pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy i podsmażamy.Do mielonego mięsa dodajemy ostudzony ryż i cebulę, startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy. formujemy z masy placuszki, nakładamy kosteczkę sera, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.Smażymy krótko , z obu stron na patelni , po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kotleciki zalewamy szklanką bulionu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 160- 170 stopni.
2.Śmietanę mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na talerzu układamy kotleciki, a następnie brokuły polane sosem. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami.
Komentarze