kotlety mielone mięsno-szpinakowe z kozim serem z piekarnika

0 (0 ocen)

kotlety są pyszne, mało tłuste i smakują na ciepło i na zimno z sosem jogurtowym................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mięso mielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser kozi 270 gram/opakowanie, przyprawa Tzatzik Prymat 1 opakowanie, jogurt gęsty 400 ml, ogórek zielony 1 średni, szczypiorek 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone mięsno-szpinakowe z kozim serem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście na durszlaku przelać wrzątkiem i odcisnąć z wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę
  • etap 2. na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego i uformować kotlety-kule prawie jak piłka tenisowa
  • etap 3. układać w naczyniu do pieczenia posmarowanego olejem
  • etap 4. SOS: jogurt wymieszać z sosem tzatzyki Prymatu i startym na tarce grubsze oczka ogórkiem zielonym i posiekanym szczypiorkiem.........
    piekarnik nagrzać na 180 C, termoobieg, 2 poziom - piec 20 minut, następnie przełączyć na grilla i piec jeszcze 15 minut, zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 10 minut

Porady

moje kotlety były wielkości prawie piłki do tenisa, jesli zrobisz mniejsze to krótszy czas pieczenia będzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować