Z pozoru prosta i mało wyszukana smakowo potrawa, ale czy aby na pewno?Osobiście uważam, że dobrze przyprawione i wypieczone kotlety mielone, to potrawa z jednym z najfajniejszych doznań smakowych w tradycyjnej kuchni polskiej.
40 min
Składniki:
* karkówka 1,2 kg
* łopatka 0.5 kg
* szynka 0,3 kg
* suche bułki kajzerki ( 3 - 4 sztuki)
* jajka (1-2 sztuki)
* bułka tarta (opcjonalnie, napiszę o tym poniżej)
* cebula (1-2 sztuki, zależy od upodobań)
* majeranek (dodaję bardzo dużo,w sezonie najlepiej świeżo tarty).
* czosnek
* sól
* pieprz
* przyprawa maggi (ilość w zależności od indywidualnej oceny, w trakcie wyrabiania mięsa, po prostu stopniowo dodajemy, ok 1-2 łyżek)
Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Moczymy suche bułki w misce z wodą. Kiedy są już odpowiednio namoczone, odciskamy wodę. Podsmażamy na oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, uważamy aby czosnek się nie przypalił. Przekładamy do miski ze zmielonym miejscem, odciśnięte bułki, podsmażoną cebulę i czosnek (jeżeli ktoś nie lubi aby w kotletach znalazły się kawałeczki cebuli, można ją zmielić razem z mięsem w maszynce. Dodajemy jajka, pieprz, sól, majeranek i przyprawę maggi (zasadniczo staramy się unikać gotowych przypraw, jednakże muszę się przyznać, że nie znalazłem pomysłu na zastąpienie smaku przyprawy maggi, a nie wyobrażam sobie mielonych bez tego dodatku). Całość dokładnie wyrabiamy w misce, możemy dodać odrobinę letniej wody, aby uzyskać lepszą kleistość masy, ale ja tego nie stosuję. Dodatkowo dla "zagęszczenia" mięsa można dodać nieco bułki tartej, ale z tym należy uważać, aby kotlety nie zrobiły się twarde. Cała magia kotletów mielonych to przede wszystkim smak, i dlatego na etapie wyrabiania mięsa, należy cały czas próbować i dodawać ewentualnie jeden lub kilka podanych składników. Osobiście za każdym razem, dodaję dodatki bez żadnych precyzyjnych wytycznych, sami musimy zadecydować.
Po wyrobieniu i doprawieniu mięsa, formujemy kotlety. I znów, kwestia indywidualna, odnośnie wielkości kotletów. Ja przygotowuję najpierw kotlety w kształcie dużej kulki (łatwiej formuje się mięso w dłoni) a następnie lekko ugniatam, tworząc kształt kotleta.
2.Smażymy, na rozgrzanej patelni, starając się opiec kotlety z każdej ze stron. Muszą być bardzo zarumienione (lubimy mocno wypieczone) i tak w środku są zawsze soczyste i aromatyczne.
3. Podajemy z ziemniakami (klasyczne z wody lub tłuczone z masłem i śmietaną, ewentualnie pieczone) oraz surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę: do pokrojonej kiszonej kapusty dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, krojoną w kostkę cebulę czerwoną, szczypiorek, sól, odrobina cukru, kminek.Całość posypujemy natką pietruszki.
Komentarze