Zostało mi sporo kapusty z gołąbków i zastanawiałam się co z niej zrobić. Wpadłam na pomysł kotletów. Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :) Są bardzo delikatne, ale smaczne i tanie
Kotlety kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i solimy. Podsmażamy cebulę na oleju.
2.Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i cebulę. Dusić do miękkości (ok. 30-40min), w międzyczasie doprawić wszystkimi przyprawami do smaku.
3.Ugotowaną kapustę dokładnie odcedzić. Do kapusty wbić jajko i dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masa musi być dość zwarta, aby móc formować kotleciki, dlatego w razie potrzeby dodać więcej bułki tartej.
4.Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron.
Komentarze