Kotlety jajeczno-drobiowe

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Kotlety z jajek zna chyba każdy, ale tych z dodatkiem mięsa i warzyw - niekoniecznie :) to świetny pomysł na wykorzystanie zwykłych udek w niezwykły sposób - dla lubiących nowe smaki :) kotleciki robią furorę !

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu)
    3 ugotowane na twardo jajka
    1 jajo surowe
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    1 marchewka
    1/2 pora
    4 łyżki kaszy mannej
    mały pęczek koperku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Kotlety jajeczno-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane udka wystudzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobna kostkę. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Marchewkę ugotować na półtwardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę obrać, cebulę posiekać, a pora pokroić w półplasterki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojona paprykę i chwilę podsmażyć. Mięso wymieszać ze startymi jajkami, dodać podsmażone warzywa, posiekany koperek, pokrojoną marchewkę, kaszę manną i jajo surowe :) wymieszać, doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Z masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka Papryka Por Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować