Kotlety z jajek zna chyba każdy, ale tych z dodatkiem mięsa i warzyw - niekoniecznie :) to świetny pomysł na wykorzystanie zwykłych udek w niezwykły sposób - dla lubiących nowe smaki :) kotleciki robią furorę !
2 godz.
Składniki:
2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu)
3 ugotowane na twardo jajka
1 jajo surowe
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 marchewka
1/2 pora
4 łyżki kaszy mannej
mały pęczek koperku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kotlety jajeczno-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane udka wystudzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobna kostkę. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Marchewkę ugotować na półtwardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę obrać, cebulę posiekać, a pora pokroić w półplasterki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojona paprykę i chwilę podsmażyć. Mięso wymieszać ze startymi jajkami, dodać podsmażone warzywa, posiekany koperek, pokrojoną marchewkę, kaszę manną i jajo surowe :) wymieszać, doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Z masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor :)
Komentarze