Kotlety jajeczne z szynką

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Kotlety z szynką są ulubionym daniem mojego chłopaka. Smaczne i proste do zrobienia. Świetne na kolację we dwoje.

Składniki:

  • ● 6 jajek
    ● czerstwa bułka
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● średnia cebula
    ● 4 plasterki szynki
    ● bułka tarta
    ● łyżka musztardy
    ● pieprz
    ● sól
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety jajeczne z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pięć jajek gotujemy na twardo.
    Do wrzącej wody wsypujemy
    szczyptę soli, wtedy jajka
    łatwiej się obiorą.
  • 2. Bułkę moczymy w mleku
    i dokładnie odciskamy. Cebulę
    obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy
    w cienkie paski.
  • 3. Ugotowane jajka i bułkę
    przepuszczamy przez maszynkę,
    używając sitka o dużych
    oczkach. Do masy jajecznej
    dodajemy cebulę i musztardę.
    Wbijamy surowe jajko, mieszamy,
    doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Masę dokładnie
    mieszamy. Dłonią nabieramy
    porcję i spłaszczamy. Nakładamy
    kilka pasków szynki i zawijamy,
    formując kotlety.
  • Kotlety jajeczne z szynką 4. Kotlety obtaczamy w bułce
    tartej i smażymy na rozgrzanym
    tłuszczu na patelni. Kotlety
    podajemy z ryżem, keczupem
    i surówką z kapusty
    pekińskiej i papryki.

Porady

● Do masy jajecznej można dodać drobno posiekany szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki. ● Smak kotletów można urozmaicić pieczarkami: kilka oczyszczonych i drobno pokrojonych pieczarek dusimy z cebulą na oleju i dodajemy do masy jajecznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować