Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Propozycja na obiad. Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Kotlety

    5 jajek ugotowanych na twardo
    1 surowe jajko
    3 płaskie łyżki tartej bułki
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka startego sera gouda
    2 łyżki szczypiorku
    sól, pieprz, papryka słodka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Sos pieczarkowy

    1 duża cebula
    250 g pieczarek
    250 ml śmietany słodkiej
    sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Jajko

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser,
    posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
    Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki.
    Na patelni rozgrzać olej.
    Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu.

    Sos
    Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
    dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
    Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
    Chwilkę smażyć i podawać z gorącymi kotlecikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować