Kotlety jajeczne z marchewką i czipsami z pietruszki

0 (0 ocen)

Oto zdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    1 średnia cebula
    4 jajka
    2 ząbki czosnku.
    1/3 szklanki bułki tartej
    sól
    pieprz ziołowy
    3 małe pietruszki + 1 łyżka oleju

Kotlety jajeczne z marchewką i czipsami z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy 3 jajka na twardo (1 zostawiamy surowe).
  • 2. Ugotowaną marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę. To samo robimy z jajkami.
  • 3. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą.
  • 4. Pietruszkę obieramy, kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Formujemy kotleciki (u mnie z pomocą obręczy), układamy na blaszce obok pietruszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  • 6. Kotlety posypujemy pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy