Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki gruzinki. Największym problemem jest zdobycie jagnięciny, dlatego oryginalne mięso zastępuję piersią indyczą lub kurzą.
Kotlety jagnięce z podkiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotować pól godziny, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Kapustę poszatkować i zblanszować.
2.W kamiennym garnku układać naprzemiennie kapustę z burakami. Każdą warstwę posypać solą, cząbrem, odrobiną papryki i pokruszonymi orzechami. Na przedostatniej warstwie rozłożyć rozgnieciony czosnek.
3.Wszystko dokładnie ugnieść ręką, obciążyć kamieniem na talerzyku. Po trzech dniach kapusta jest gotowa.
4.Jagnięcinę pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbić, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na godzinę do lodówki.
5.W moździerzu dokładnie rozgnieść orzechy z czosnkiem, bazylią i miętą. Powstałą masę cienko rozsmarować na plastrach mięsa, na każdym położyć płat suszonego pomidora, złożyć na pół i spiąć wykałaczką.
6.Smażyć z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu, następnie podlać gorącą wodą, maksymalnie zmniejszyć grzanie i pod przykryciem gotować 40 minut. Zdjąć przykrywkę i zaczekać aż woda odparuje.
Komentarze