Kotlety jagnięce z podkiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki gruzinki. Największym problemem jest zdobycie jagnięciny, dlatego oryginalne mięso zastępuję piersią indyczą lub kurzą.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta: 1 sztuka
    - buraki czerwone: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - orzechy włoskie: 20 sztuk
    - cząber (suszony): 1 łyżeczka
    - papryka ostra mielona: 1 łyżeczka

    - jagnięcina: 70 dekagramów
    - orzechy włoskie: 10 sztuk
    - czosnek: 4 ząbki
    - bazylia: 1 pęczek
    - pomidory suszone: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety jagnięce z podkiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotować pól godziny, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Kapustę poszatkować i zblanszować.
  • 2. W kamiennym garnku układać naprzemiennie kapustę z burakami. Każdą warstwę posypać solą, cząbrem, odrobiną papryki i pokruszonymi orzechami. Na przedostatniej warstwie rozłożyć rozgnieciony czosnek.
  • 3. Wszystko dokładnie ugnieść ręką, obciążyć kamieniem na talerzyku. Po trzech dniach kapusta jest gotowa.
  • 4. Jagnięcinę pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbić, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na godzinę do lodówki.
  • 5. W moździerzu dokładnie rozgnieść orzechy z czosnkiem, bazylią i miętą. Powstałą masę cienko rozsmarować na plastrach mięsa, na każdym położyć płat suszonego pomidora, złożyć na pół i spiąć wykałaczką.
  • 6. Smażyć z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu, następnie podlać gorącą wodą, maksymalnie zmniejszyć grzanie i pod przykryciem gotować 40 minut. Zdjąć przykrywkę i zaczekać aż woda odparuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować