Kotlety gryczane z sosem pomidorowym

4.5 (151 ocen)

Staram się by nasze dania były pożywne i zarazem zdrowe. Dlatego wymyśliałam te kotlety. Latem oczywiście warto użyć świeżych pomidorów.

Składniki:

  • Kotlety:
    2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
    20dag mięsa mielonego wołowego,
    20dag pieczarek,
    cebula,
    15dag chudego twarogu,
    łyżka posiekanego szczypiorku,
    sól, pieprz,
    jajko,
    olej,
    bułka tarta.

    Sos pomidorowy:
    puszka krojonych pomidorów,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    szczypta bazylii,
    szczypta tymianku,
    sól, pieprz,
    olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kotlety gryczane z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe kotlety gryczane 1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z cebula na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażonymi pieczarkami. Dodać jajko, poiskenay szczypior,doprawić do smaku. Wyrobić na gładką masę.
  • surowe kotlety gryczane2 2. Fomorwać małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron.
  • 3. Cebulę obrać, drobno posiekać, wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dusić ok. 10-15min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Kotleciiki podawać wraz z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować