Kotlety drobiowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Niebanalne

  • 15 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    2 jajka
    1 cebula
    1 łyżka mąki pszennej (może być razowa)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Czosnek suszony, tymianek, majeranek (po pół łyżeczki)
    Sól, pieprz do smaku
    Masło klarowane do smażenia

Kotlety drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno.
  • 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z żółtkami.
  • 3. Cebulę obrać, drobno pokroić, dodać do mięsa. Wymieszać wszystko z przyprawami i odstawić na 15 minut.
  • 4. Do mięsa dodać mąki oraz pianę z białek. Wymieszać.
  • 5. Na patelni rozgrzać masło i dużą łyżką nakładać porcje. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  • Kotlety drobiowe 6. Podawać z sezonowymi warzywami.

Porady

Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy