Kotlety cielęce z papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To wykwintne danie podałam, gdy odwiedziła mnie przyjaciółka z Kanady

Składniki:

  • ● 1 kg cielęciny
    ● 1 kg czerwonej lub żółtej podłużnej papryki
    ● 10 łyżek oliwy
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 2-3 ogórki
    ● 3-4 gałązki rozmarynu
    ● pęczek natki pietruszki
    ● pęczek zielonego czosnku
    ● sól, pieprz

Kotlety cielęce z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i papryki myjemy,
    dokładnie osuszamy. Mięso
    kroimy w plastry o grubości
    2 cm. Oprószamy solą i pieprzem.
    Następnie smarujemy
    7 łyżkami oliwy.
  • 2. Piekarnik z włączoną funkcją
    grilla rozgrzewamy do
    200 °C. Papryki i mięso układamy
    na ruszcie. Pieczemy
    po 15 minut z obu stron. Papryki
    przekładamy do miski,
    oprószamy solą i odstawiamy
    w ciepłe miejsce.
  • 3. Przygotowujemy sałatkę:
    ogórki obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Odlewamy sok. Zieleninę
    myjemy, siekamy i wsypujemy
    do ogórków. Wlewamy
    resztę oliwy i sok z cytryny.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Kotlety podajemy z pieczoną
    papryką i sałatką.

Porady

Zielony czosnek możemy zastąpić obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy