Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami

0 (0 ocen)

Bardzo pożywne kotlety przygotowane z chleba, cukinii i jajek gotowanych na twardo. Świetne na ciepło i na zimno. Smakują bez dodatków, choć można je podać z różnymi sosami. Kotlety nadają się na pełnowatrościowy wegetariański obiad.

Składniki:

  • 1/2 bochenka jasnego chleba (250g) - najlepiej wczorajszy
    1 większa cukinia (400g)
    8 jajek ugotowanych na twardo
    1 pęczek koperku
    2 jajka surowe
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżeczki chrzanu ze słoika
    biały pieprz mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami 1. Cukinię i jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać posiekany koperek oraz chrzan.
  • Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami 2. Chleb pokroić w małą kostkę.
  • Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami 3. Dołożyć do wymienionych składników. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
  • Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami 4. Na patelni rozgrzać olej, dłońmi uformować kotlety i położyć na tłuszcz.
  • Kotlety chlebowe z cukinią i jajkami 5. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 kotletów (smażone po 4 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Cukinia Jajka Koper Pieprz biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować