• Kotlety chlebowe

    Autor: Genowefa Pluta, Garwolin

  • Kotleciki robiła już moja babcia, a jej przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Danie jest dobrena podwieczorek. Najlepiej smakuje z kefirem.

  • Składniki

    ● czerstwy chleb
    ● trochę mleka do namoczenia chleba
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● koperek
    ● pietruszka
    ● olej do smażenia
    ● bułka tarta

  • Sposób przygotowania

    1.

    Chleb moczymy w mleku i odciskamy. Dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy.

    2.

    Z masy chlebowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci, czerstwy chleb
  • 2 komentarze
    • ewoola
      2013-01-23T10:14:57+01:00 ewoola
      Postanowiłam zrobić te kotleciki bo bardzo intrygował mnie ich smak. Niestety nie takiego się spodziewałam i raczej ich drugi raz nie zrobię - szkoda chleba, chyba wolę zrobić grzanki na słodko.
      Same kotleciki robi się prosto, a wszystko przebiega gładko, jednak ja rozczarowałam się smakiem i oblewałam je dużą ilością kefiru.
      Nie oznacza to, że Czytelniczki nie powinny próbować tych kotlecików - ja po prostu uważam, że to nie jest mój gust smakowy.
    • Gość
      2014-04-08T11:25:19+02:00 Hog (gość) IP: 83.18.*.*
      ewoota,wybacz,ale jakiego smaku się spodziewałaś? Może pikantnych skrzydełek indyczych z rusztu ? To sa proste i tanie kotlety z czerstwego chleba.
      Co do kotlecików...może szczypiorek ,tudzież ząbek czosnku ,wzmocniłby smak ((kiedyś spróbuję je zrobić )

Autor: Genowefa Pluta, Garwolin

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-27T19:21:12+02:00

644 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_12-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »