Pyszne kotlety schabowe z jajkiem w otoczeniu warzyw - ogórka i cukinii. Tradycyjny polski obiad.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
dwa kawałki schabu na kotlety,
2 jajka,
bułka tarta plus dwa jajka do panierki,
ziemniaki,
posiekany koperek,
średnia cukinia,
kilka pieczarek,
ogórek kiszony,
odrobina posiekanej czerwonej cebuli i koperku do dekoracji
Kotlet schabowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
Kotlety rozbijam, pieczarki obieram, cukinię kroję w grubsze plastry - wszystko panieruję w jajku i bułce z dodatkiem ulubionych przypraw. Smażę na rumiano.
Ogórki kroję w plasterki, układam na talerzu, po środku dekoruję cebulą i koperkiem.
Na talerz wykładam mięso i warzywa (wcześniej osączam z nadmiaru tłuszczu) oraz ziemniaki - posypuję koperkiem.
Jajka wbijam na patelnię, smażę tak, aby żółtko było płynne, wykładam na kotlety, posypuję solą i papryką słodką.
Smacznego. :)
Komentarze