Kotlet panierowany serem.z ryżem po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, pokroić na kotlety, rozbić je tłuczkiem do mięsa, natrzeć
solą i czarnym mielonym pieprzem. Jajka rozbić dokładnie widelcem,
dodać 2 łyżki mleka. Kotlety maczać w jajku i w bułce tartej
następnie polożyć plaster zółtego sera na kotlecie.Kotlety smażyć na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Mięso pokroić w drobną
kosteczkę i usmażyć na złoty kolor na oleju i zdjąć z patelni, a na
pozostałym tłuszczu smażyć jajka sadzone, które następnie pokroić w
kosteczkę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć z nich skórkę i
również pokroić w kosteczkę. Ugotowany ryż wyłożyć na patelnię do
pozostałego po smażeniu mięsa i jajek tłuszczu, dodać podsmażone
mięso, pokrojone jajka, pomidory, paprykę, kukurydzę, drobno posiekany
czosnek, sos sojowy oraz chilli i świeżo zmielony pieprz do smaku i
całość podsmażać przez 10 min aby wszystkie smaki się ze sobą
połączyły.Podawać z plasterkami limonki.
Komentarze