Kotlet mielony z leszcza ziemniaki i surówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie rybne.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • leszcz 60 dag
    koper (pęczek)
    natka pietruszki
    bułka tarta (pół szklanki)
    jajko
    cebula
    marchew
    por
    sól
    pieprz ziołowy
    olej rzepakowy do smażenia

    składniki na sałatkę:

    Seler naciowy 3 łodygi
    rzodkiewki 6 szt.
    pęczek szczypioru
    mała sałata lodowa
    średni ogórek
    4 łyżki oliwy z pestek winogron
    2 łyżki octu balsamicznego
    pieprz ziołowy
    sól
    czosnek granulowany
    bazylia suszona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlet mielony z leszcza ziemniaki i surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6i59h 1. Przepis na farsz na klopsy i kotlety rybne:

    Filety wraz z koprem, obranym mięsem z gotowanych grzbietów, pietruszką i ugotowaną marchwią z porem mielimy przez standardowe sitko 4 mm. Zmielonego fileta doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy jajko i bułkę tartą, w razie potrzeby możemy dodać 1 łyżkę stołową mąki pszennej. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami i koprem. Po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy starty na wiórki ser żółty Radamer (70 gram). Jeszcze raz próbujemy smak farszu,w razie potrzeby doprawiamy. Jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy i mamy już gotowy farsz rybny na kotlety lub klopsy rybne. Z przygotowanego farszu formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na rumiano.
  • image-1x9q4j1 2. Surówka z selerem naciowym, sałatą, szczypiorem i rzodkiewką:

    Do szklanki wsypujemy 1 łyżeczkę bazylii suszonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżki octu balsamicznego i pół łyżeczki soli morskiej. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 20 minut. W między czasie myjemy wszystkie składniki do surówki, kawałki selera naciowego, rzodkiewki, ogórek, sałatę lodową i szczypior. Umyte składniki kroimy drobno, dodajemy oliwę wymieszaną z przyprawami i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy surówkę na około godziny po to żeby wszystkie składniki połączyły się smakiem.
  • image-0238f8f 3. Usmażone kotlety mielone z leszcza podajemy z ugotowanymi ziemniakami z surówką.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować