Kotlet mielony z leszcza ziemniaki i surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na farsz na klopsy i kotlety rybne:
Filety wraz z koprem, obranym mięsem z gotowanych grzbietów, pietruszką i ugotowaną marchwią z porem mielimy przez standardowe sitko 4 mm. Zmielonego fileta doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy jajko i bułkę tartą, w razie potrzeby możemy dodać 1 łyżkę stołową mąki pszennej. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami i koprem. Po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy starty na wiórki ser żółty Radamer (70 gram). Jeszcze raz próbujemy smak farszu,w razie potrzeby doprawiamy. Jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy i mamy już gotowy farsz rybny na kotlety lub klopsy rybne. Z przygotowanego farszu formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na rumiano.
2.Surówka z selerem naciowym, sałatą, szczypiorem i rzodkiewką:
Do szklanki wsypujemy 1 łyżeczkę bazylii suszonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżki octu balsamicznego i pół łyżeczki soli morskiej. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 20 minut. W między czasie myjemy wszystkie składniki do surówki, kawałki selera naciowego, rzodkiewki, ogórek, sałatę lodową i szczypior. Umyte składniki kroimy drobno, dodajemy oliwę wymieszaną z przyprawami i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy surówkę na około godziny po to żeby wszystkie składniki połączyły się smakiem.
3.Usmażone kotlety mielone z leszcza podajemy z ugotowanymi ziemniakami z surówką.
Komentarze